22 Haziran 2009 Pazartesi

Ateş eden serbest, slogan atan hapiste

Esenyurt'ta fabrika önünde bildiri dağıtan iki işçi güvenlik görevlisinin ateş açmasıyla yaralandı, saldırıyı protesto etmek isteyenlere polis müdahale etti. Sonuç: Dört protestocu tutuklanırken işçilere ateş açan güvenlik görevlisi serbest bırakıldı





İSMAİL SAYMAZ

Esenyurt’ta, işçi kurultayı için bir tekstil fabrikası önünde bildiri dağıtan iki işçiye fabrikadan çıkan güvenlik görevlisi ateş etti. Biri omzundan, diğeriyse bacağından yaralandı. Saldırıyı protesto için fabrika önünde eylem yapan Esenyurt İşçi Platformu’na (EİP) polis müdahale etti. Üçü kadın dört protestocu ‘kuvvetli suç şüphesinin varlığı’ nedeniyle ‘polise mukavemetten’ tutuklanırken, aynı mahkeme, “Havaya ateş ettiğim doğrudur. Ancak benden başka ateş edenler de oldu” diyen saldırganı tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı.

EİP’e üye Mehmet Ergül ve Tahsin Alıcı 28 Haziran’daki işçi kurultayının duyurusu için 8 Haziran’da tekstil fabrikalarının yoğun olduğu Haramidere’deki Sabra Tekstil Fabrikası önünde bildiri dağıtmaya koyuldular. Avukatlarının iddiasına göre, fabrikadan çıkan bir grup “Burada dağıttırmayız” diyerek ateş açtı. Ergül omuzundan, Alıcı bacağından vuruldu. İddiaya göre Alıcı, düştüğü yerde dövüldü ve bacağına yeniden ateş edildi.
İki işçi hastaneye kaldırılırken, fabrikanın Zeki Tekin adlı güvenlik görevlisi gözaltına alındı. Olayı öğrenen EİP’liler protesto için fabrikanın önünde toplanıp bildiri okudu.
Ardından polis dağılmaları uyarısında bulundu. Tutanağa göre ‘Sopa ve taşlarla saldırmaları üzerine havaya ateş açılmış, dağılmayınca müdahale edilmiş, ancak yine taş ve sopalarla saldırılmıştı’. Tutanağa göre mukavemet sonucu polis H.A. ve İ.A.’nın taşla başı yarıldı, D.A.’nın sol elmacık kemiği yaralandı.
Grup, saldırgan Zeki Tekin’in ardından Esenyurt Polis Merkezi’ne götürüldü. Üç polis; 24 yaşlarındaki S.T. ve M.C. ile 27 yaşındaki E.B.E. adlı kadın eylemcilerle 19 yaşındaki D.E. adlı erkek eylemciyi, kendilerine taş atıp yaraladıkları iddiasıyla teşhis etti. Dört eylemci ‘memura görevini yaptırmamak için direnme’, Zeki Tekin’se ‘silahla kasten yaralama’ suçundan tutuklanmaları istemiyle Büyükçekmece 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.
Mahkeme; polise direnmediklerini, taş atıp sopa kullanmadıklarını anlatan dört eylemciyi ‘kuvvetli suç süphesinin varlığı ve adli kontrol hükümlerinin yetersizliği’ kuşkusuyla tutukladı.
Ardından, işçilerin yaralanmasına neden olan Zeki Tekin, hâkim karşısına çıktı. “Havaya ateş ettiğim doğrudur. Ancak benden başka ateş edenler de olmuştur” diyen Tekin, ‘atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil, delillerin henüz tam toplanmamış oluşu, hangi silahla ateş edildiğine dair tespitin yapılmayışı’ nedeniyle tutuksuz yargılanmak üzere bırakıldı

Vekiller bu hafta sıkı çalışıp tatile çıkıyor

TBMM, bu hafta kredi kartı ve kat mülkiyetine geçmeyenlere bin TL ceza verilmesi sorununu çözüp tatile girecek

İktidar ile muhalefet arasında varılan uzlaşmaya göre TBMM Genel Kurulu bu hafta yoğun bir gündemle çalışacak ve belirlenen düzenlemeleri yasalaştırabilmek için fazla mesai yapacak. TBMM Genel Kurulu’nun gündeminde kamuoyunda ‘torba yasa’ olarak bilinen ve nüfus cüzdanlarında parmak izi bulunmasından Varlık Barışı’nın 30 eylüle kadar uzatılmasına ve Bakanlar Kurulu’na üç ay daha uzatma yetkisi verilmesine kadar çok sayıda yasada değişiklik yapan tasarı da yer alıyor. Meclis’teki komisyonlar da gündemlerindeki konuları ele alacak.

İzmir’de ücretsiz rock festivali

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Ege’nin alternatif Rock Festivali ROCK-A, 26-28 haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek

Basın sözcüsü olarak Alsancak Kıbrıs Şehitliği Konak Kültür Merkezi önünde açıklama yapan İlknur Sarıoğlu, bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek olan festivalin, diğer rock festivallerinin aksine ücretsiz olduğunu belirterek, isteyen herkesin Özdere’deki Rainbow Camping’de yapılacak festivale katılabileceğini söyledi. Dünyanın içinden geçtiği sürecin insanlık için her geçen gün daha tehlikeli hale geldiğini ifade eden Sarıoğlu, “Yaşadığımız dünyayı, bize dayatılan sistemi sorguluyoruz. İnsanların diline, dinine, cinsiyetine, ırkına ve cinsel yönelimlerine göre ayrıldığı bir dünyayı kabul etmiyoruz” dedi. Festival, ağırlıklı olarak amatör müzik guruplarının yanı sıra söyleşi ve panel gibi birçok etkinliğe de evsahipliği yapacak.