25 Temmuz 2009 Cumartesi

Demirel: Devlet, devlet politikası olarak adam öldürür

Süleyman Demirel 'Kenan Evren yargılansın mı?' sorusuna, '12 Eylül'ün muhatabı benim, darbecilere yüzde 92 oy veren bu halk değil mi?' diye yanıt verdi



9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 12 Eylül darbesi sırasında Genelkurmay Başkanı olan Kenan Evren’in yargılanıp yargılanmamasıyla ilgili olarak, “12 Eylül’ün muhatabı benim. Darbeyi yapanlara referandumda yüzde 92 oy veren bu halk değil mi? Şu anda kullanılan Anayasa, o dönemin anayasası değil mi? O halde ne konuşuyorsunuz? 1983’den bu yana yapılmış tüm seçimler fiyasko mu yani” dedi.
Mısır’ın Ankara Büyükelçisi Alaa El Hadidi, Mısır’ın milli günü dolayısıyla büyükelçilikte bir resepsiyon verdi. Resepsiyona Demirel’in haricinde, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt ile eşi Ergenekon davasının tutuksuz sanıklarından Ferda Paksüt, eski Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve birçok yabancı misyon temsilcisi katıldı.
Demirel, resepsiyonda Demokrat Parti ve ANAP arasında yürütülen “bütünleşme” görüşmelerine ilişkin bir soru üzerine, “1980 darbesinde Türkiye’de orta sağda siyaset yapan Adalet Partisi kapatıldı. Daha sonra birçok koalisyon hükümetleri kuruldu. 2002’de tek parti iktidara geldi ama bu defa da siyaset, alternatifsiz kaldı” diyerek, Türkiye’de siyasetin iyi işlemediğini, orta sağ partilere oy veren vatandaşların şu anda parti arayışında olduğunu söyledi.

Devlet adam öldürür mü?
Hüsamettin Cindoruk’un, Demokrat Parti’nin başına geçerek “vatandaşların arayışına cevap verdiğini” ifade eden Demirel, çok partili siyasetin işlemesinden yana olduğunu belirterek, “O da ancak güçlü partilerle olur. Parçalanmışlıklar Türk siyasetine zafiyet getirir. Sağ siyasi partiler önümüzdeki seçime kadar toparlanmalıdır” diye konuştu. Şemdinli’ye bağlı Derecik beldesi Ormancık köyünden alınan 12 köy korucusunun 1994 yılında öldürülüp gömüldüğü iddia edilen Derecik Taburu’ndaki kazılarla ilgili olarak eski milletvekili Esat Canan’ın, kendisiyle görüştüğünü ve “Demirel, bana ‘devlet adam öldürmez’ dedi” açıklamasında bulunduğunun anımsatılması üzerine de Demirel, “Ne diyecektim? ‘Devlet, adam öldürür mü?’ diyecektim. Bugün de devletin öldürdüğü ispatlanmış değil. Devlet, devlet politikası olarak adam öldürür, diğeri cinayettir” ifadesini kullandı.

Evren yorumu
Askerlerin suça karıştığı yönünde iddialar bulunduğunun hatırlatılması üzerine de Demirel, “Suç, ferdidir. Bir takım ferdi suçlar ele alarak kurumları suçlamanın anlamı yok. Devlet adam öldürmez, suçu ortadan kaldırmaya çalışır” değerlendirmesinde bulundu. Demirel, “Darbeciler ve Kenan Evren yargılanmalı mı?” sorusuna da şöyle yanıt verdi:
“12 Eylül’ün muhatabı benim. Partiler kapatıldı, birçok zorlu süreçten geçildi. Darbeyi yapanlara referandumda yüzde 92 oy veren bu halk değil mi? Şu anda kullanılan Anayasa, o dönemin anayasası değil mi? O halde ne konuşuyorsunuz? 1983’den bu yana yapılmış tüm seçimler fiyasko mu yani?”(Milliyet)