CHP, darbeci askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasına olanak sağlayan yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı. Baykal, düzenleme için “Anayasa’ya aykırı” dedi. Dava dilekçesini mahkemeye Grup Başkanvekili Anadol sundu. Dilekçede, Anayasa’nın 145. maddesine aykırılık öne sürüldü. CHP lideri Baykal darbecilere sivil yargı yolunun açık olduğunu savundu ve yasayı veto etmeyen Cumhurbaşkanı Gül’ü eleştirdi
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin Meclis grubunu dün parti genel merkezinde topladı. Anayasa Mahkemesi’ne başvuru amacıyla karar almak için olağanüstü toplanan CHP grubunda konuşan Deniz Baykal eleştirilerini dile getirdi. Baykal’ın yasayı eleştirdiği konuşmadan sonra ‘oybirliğiyle’ iptal davası açılması kararlaştırıldı ve Grup Başkanvekili Kemal Anadol, saat 16.00’da Anayasa Mahkemesi’ne giderek dava dilekçesini teslim etti. CHP davayla birlikte yürürlüğün durdurulmasını da istedi.
Karar eylülden sonra
Anayasa Mahkemesi, başvuruyu ön incelemeden geçirecek. Yetki, imzalar ve davanın süresinde açılıp açılmadığı biçimindeki ön incelemeden sonra konu mahkeme heyetinin önüne gelecek. Heyet de usül eksikliği saptamazsa davayı esastan görmeye karar vererek dosyayı raportöre gönderecek. Heyet, yürürlüğün durdurulması talebinin öncelikle görüşülmesine karar verirse raportörden bu yolda da rapor isteyebilecek. Bu ancak çok önemli davalarda kullanılan bir yöntem. Bu yol seçilmezse yürürlüğü durdurma istemi davanın esas incelemesiyle birlikte karara bağlanacak. Mahkeme Ağustos başında adli tatil yapacağından davanın sonuçlanması da eylül ayından sonra mümkün olabilecek.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, iptal başvurusu için karar almak üzere toplanan grupta yaptığı konuşmada, yasanın darbe girişimlerini önlemek için yapıldığına yönelik düşüncelere katılmadığını söyledi. Baykal, “TCK’da, darbe yapanların, sivil mahkemelerde yargılanmasına yönelik düzenlemeler vardır. Darbe girişimlerinin, normal mahkemelerde yargılanması önünde bir engel yoktur, darbe bir suçtur, askerî bir suç değildir. Genel ceza kanunu kapsamı içinde suçtur. Darbeyi, sivil mahkemeler önlüyor” dedi.
‘Anayasa’ya aykırı’
Deniz Baykal yasanın Anayasa’nın 145. maddesine aykırı olduğunu belirterek “Aklı, fikri olan Anayasa’yı eline alır, 145. maddeyi okur” dedi. Baykal, yasayı onaylayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e de şu suçlamayı yöneltti: “Cumhurbaşkanı, askere sivil yargı yolunu açan yasanın yanlışlarını gördü; ancak gördüğü halde o yanlışları ifade edebilecek tarafsızlığı ne yazık ki sergileyemedi.”
Konuşmasınının büyük bölümünü Cumhurbaşkanına ayıran Baykal, Gül’ün Anayasa’nın gerektirdiği ‘tarafsızlık‘ işlevini yerine getiremediğini savundu. Baykal, Türkiye’nin hükümete ‘Dur yanlış yapıyorsun’ diyebilecek bir cumhurbaşkanına ihtiyaç duyduğunu belirtti.
Düzenlemenin, ‘AB’nin talebi doğrultusunda yapıldığı’ söyleminin de doğru olmadığını savunan Baykal, bu yasayla yargının vesayet altına alınmak istendiğini söyledi. Darbeyle ilgili yeni tanımlar yaptığı konuşmasında Baykal, şunları dedi: “Darbe, mutlaka bir gece yarısı, sabaha karşı gelir diye bir şey yok. Darbe bir süreç. Darbeyi sadece askerler yapar diye de bir şey yok. Darbeyi siviller de yapar. Faşizm, askerî kurumların, sivil kurumlar üzerinde tahakküm ve vesayet kurduğu bir rejim olmak zorunda değildir.”
CHP Grup Toplantısı devam ederken, aralarında avukatların da bulunduğu Genç Siviller üyeleri genel merkez önünde toplanarak yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götüren CHP’yi protesto etti.
AKP’den Baykal’a jet yanıt: Militarist mantık
Deniz Baykal’ın askere sivil yargı yolunu açan yasaya Anayasa Mahkemesi’nde iptal davası açmak için topladığı parti grubunda yaptığı eleştirilere AKP’den yanıt gecikmedi.
AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Baykal’ın konuşmalarını, “demokrasiye karşı suç” diye niteledi. Baykal’ın “Bu suçu hafifletmek için AKP’yi yargı ve basın üzerinde vesayet kurmaya çalışmakla” suçladığını kaydeden Canikli, şöyle dedi: “Partimizin ne basın üzerinde ne yargı üzerinde bir baskısı yok. Demokraside en önemli kurum olan siyasi bir parti ‘militarist bir mantığı’ savunmaktadır, Baykal’ın konuşmasına militarist bir mantık hakimdir, CHP’nin tarihine baktığımız zaman tamamen darbelerle dolu bir tarihi vardır. Bu son tavırları da militarist kara lekelerden biri olmuştur. Son düzenleme bütün medeni ülkelerde yapılan bir düzenlenmedir, bunun neresi darbedir.”
15 Temmuz 2009 Çarşamba
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)