Org. Başbuğ’un işaretini verdiği tek tip askerliğin ayrıntıları netleşiyor. Kısa dönem ve yedek subaylık kalkıyor. Herkes askerliğini 12 ya da 15 ay er olarak yapacak
Bedelli askerliğe kapıları kapatan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un işaretini verdiği ‘tektip’ askerliğin ayrıntıları netleşmeye başladı. Buna göre; Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki (TSK) profesyonelleşme çalışmaları tamamlandığında yedek subaylık ve kısa dönem askerlik uygulamasına son verilecek. Herkes 12 ya da 15 ay er olarak görev yapacak.
Orgeneral Başbuğ, önceki gün düzenlediği basın toplantısında “Bedelli askerlik uygulaması Türkiye’nin gündeminde değildir ve ileriki dönemde de olma ihtimali yoktur” diyerek bedelli askerlik tartışmasına son noktayı koyarken askerlikte yeni bir sistem üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı.
Türkiye’de hala 15 aylık normal, üniversite mezunları için 12 aylık yedek subaylık ya da altı aylık kısa dönem ve yurtdışında çalışanlar için bedelli askerlik uygulaması olduğunu anımsatan Başbuğ, “Biz tüm bu sistemleri genel olarak ele alıp daha sağlıklı, daha sade, daha eşit, daha adil bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Bunları tek tipe indirebilirmiyiz konusu üzerinde duruyoruz” demişti.
Herkes er olacak
Başbuğ’un işaretini verdiği tektip askerliğin ayrıntıları yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Edinilen bilgiye göre; Genelkurmay’ın üzerinde çalıştığı tektip askerlik modelinde yedek subaylık tamamen kalkacak. Herkes er olacak. Ordunun takım komutanı ihtiyacı, yedek subaylar yerine sözleşmeli subaylarla karşılanacak.
Üniversite mezunları askerliklerinin bitiminde ihtiyaç sayısına göre orduda ‘sözleşmeli subay’ olarak çalıştırılabilecekler. Uzman astsubaylık uygulaması da onbaşı ve çavuş ihtiyacının karşılanması çerçevesinden devam edecek ve bu kişiler de sözleşmeli olarak TSK bünyesinde istihdam edilecek.
Komandoda başladı
Genelkurmay yedek subaylık uygulamasına son vermeyi ilk olarak komando tugaylarından başlattı. 2008’in mayıs ayından itibaren toplam altı komando tugayına yedek subay alınmıyor. Bu yılın aralık ayından itibaren de bu tugaylara er alınmayacak.
Komando tugayları tamamen profesyonel subay, astsubay ve uzman erbaşlardan oluşacak. Böylelikle terörle mücadelede görev alan komando personelinin tamamı profesyonelleşmiş olacak.
TSK, zaman içerisinde profesyonel ve mecburi askerlikten oluşan bir sisteme geçecek.
Yapı da değişiyor
TSK’da daha önce tümen-alay esasına dayalı olan kuvvet yapısı, tugay-tabur esasına çevrildi. Subay ve astsubayların yanısıra uzman erbaş sistemi ile de profesyonel orduya geçişte önemli mesafe kaydedildi.
Profesyonel ordu çalışmaları tamamlandığında, zorunlu askerlik hizmeti de artık tektip olacak. Yedek subaylık ve gönüllü erlik sistemine dayalı kısa dönem askerlik kalkacak. Herkes celp dönemlerindeki ihtiyaca ve yükümlü sayısına göre 12 ya da 15 ay erlik yapacak.
Üniversite mezunları için sürenin 12, ilköğretim ve lise mezunları için de sürenin 15 ay olması tartışılan seçenekler arasında bulunuyor.
Yurt dışındakiler için dövizli askerlik devam edecek. Ancak yurt içinde her celp döneminde askere alınacak yükümlü sayısı ihtiyaç duyulandan çok olursa bedelli askerlik gündeme gelecek. Genelkurmay, bugünkü şartlarda 2013 yılına kadar bedelli askerliğin gündeme gelmeyeceğini hesaplıyor.
Profesyonel orduya geçiş tamamlandığında, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı özel harekat taburları, beşi Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na, biri Jandarma’ya bağlı komando tugayları, sabit konuşlu iç güvenlik taburları ve destek unsurları tamamen profesyonellerden oluşacak.
Hükümetten gelecek
Genelkurmay üzerinde çalıştığı değişikliği 1111 sayılı askerlik kanununda değişiklik yapılmak üzere Milli Savunma Bakanlığı üzerinden hükümete iletecek. Hükümet de düzenlemeyi yasa tasarısına dönüştürerek TBMM’ye sunacak. TARAF/ANKARA
ORDU’DA KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK
* Yedek subaylık tamamen kalkacak, herkes er olacak.
* Herkes celp dönemlerindeki ihtiyaca ve yükümlü sayısına
göre 12 ya da 15 ay görev yapacak.
* Ordunun takım komutanı ihtiyacı, yedek subaylar yerine sözleşmeli subaylarla karşılanacak.
* Üniversite mezunları askerliklerinin bitiminde ihtiyaç sayısına göre orduda ‘sözleşmeli subay’ olarak görev yapabilecek.
10 AB ÜLKESİNDE ZORUNLU ASKERLİK YOK
AB üyesi 25 üyeden 10’unda zorunlu askerlik hizmeti yok. Bunlar arasında İngiltere, Fransa, Belçika, Hollanda, Danimarka ve İsveç de var. Zorunlu askerlik, Portekiz, İspanya, İtalya, Lüksemburg, İrlanda Yunanistan, Polonya, Estonya, Letonya Litvanya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya ve Almanya’da mevcut. Fransa’da askerlik meslek statüsünde.
Şartları uyanlar, sözleşme imzalayarak orduya katılıyor. İngiltere’de bir profesyonel muvazzaf ordu var. Ayrıca yedek gönüllü ordu bulunuyor. ABD’de ise profes-yonel ordu ve yedekler var.
1 Mayıs 2009 Cuma
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)