16 Aralık 2009 Çarşamba

Kusur kimde: Üstüne vinç düşüp ölen mühendiste...

İSKİ'nin Sarayburnu şantiyesinde meydana gelen kazada hayatını kaybeten Harita Mühendisi Gülseren Yurttaş, bilirkişi tarafından 'olayın meydana geldiği yerde gerekli tedbir ve özeni göstermediği' için tali derecede kusurlu bulundu.


27 Eylül 2007 günü İSKİ’nin Sarayburnu-Salacak boru hattı şantiyesinde çalışan 35 yaşındaki Yurttaş, vinç operatörü Hasan Hüseyin Navruz’un kullandığı 30 ton kapasiteli mobil vinçten düşen bom denilen parçanın altında kalarak yaşamını yitirmişti. Olaydan sonra Kutay İnşaat’ın Şantiye Şefi Kürşat Özarslan, taşeron Detek şirketinin Şantiye Şefi Ali Ener Edis, vinç operatörü Hasan Hüseyin Navruz ve vinç işaretçisi Ali Kayın hakkında ‘taksirle ölüme sebebiyet vermek’ suçundan üç-altı yıl hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. İstanbul 6’ncı Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davanın dünkü duruşmasında kazayla ilgili hazırlanan bilirkişi raporu okundu.
Rapora göre aslında öngörülebilir olan kaza, tedbirsizlik, ihmal ve dikkatsizlik sonucu meydana geldi. Vincin bomu, pim kırılınca düştü. Şantiye içerisinde gereken iş sağlığı ve güvenliği kuralları uygulanmamıştı. Raporda şantiye şefleri asli kusurlu olarak gösterilirken, vinç operatörü Navruz ise çalışma alanında kimsenin olup olmadığını kontrol etmeden vinci yukarı kaldırdığı için ‘tali kusurlu’ bulundu. Ölen Gülseren Yurttaş da ‘olayın meydana geldiği yerde gerekli tedbir ve özeni göstermediği’ için tali derecede kusurlu bulundu. (Radikal)