10 Haziran 2009 Çarşamba

22 kasıma kadar suda kalacak





Venedik Bienali başlar başlamaz sanat dünyasının gündemine oturdu. Eskiden küçük olan ve gezmesi bir iki gün süren bienalin bu yıl tamamını gezmek bir sanatseverin haftalarını alabilir gibi gözüküyor. Adamakıllı gezmek için bir de haritaya ihtiyaç duyulan bienalde daha önce sanat alanında öne çıkmamış ülkelerin projeleri de bu yıl son derece ilgi çekici...
Öne çıkan işler arasında ünlü mimar Tadao Ando’nun yenilediği eski adıyla Punta della Dogana’da açılan milyoner François Pinault’nun seçkin koleksiyonu yer alıyor. Pinault’nun kişisel zevkini konuşturduğu koleksiyondaki tüm eserler, Rönesans sanatı ne kadar uzun zamandır etkisini sürdürüyor ve ilgi çekiyorsa, varlığını o kadar süre sürdürecek gibi görünüyor. Dinos ve Jack Chapman’ın küçük plastiklerden oluşan çok parçalı heykeli, yaratıcı ve kara mizahi yönü ile ziyaretçilerin ilgisini çekerken Paul McCarty, Felix Gonzales Torres, Mike Kelley, Cady Noland ve Rachel Whiteread gibi sanatçıların eserleri de büyük ilgi görüyor.
22 kasıma kadar devam edecek olan Venedik Bienali’nde Türkiye dahil 77 ülkeden 90 sanatçının çalışmaları yer alıyor. Büyük ilgi gören Türkiye Pavyonu’nun açılışına da güncel sanat eleştirmenleri, küratör, müze ve galeri yöneticileri ile basın mensupları olmak üzere yaklaşık 350 kişi katıldı. Türkiye Pavyonu, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Venedik Bienali’nin ana mekânı olan Arsenale’de yer alıyor. Ülkelerin kendi pavyon binalarını kendilerinin inşa ettiği Arsenale’de Türkiye’yle beraber beş ülkenin pavyonu bulunuyor.

0 yorum: