4 Ocak 2010 Pazartesi

Devletin '12 Eylül'e ait hafızası silinmiş!

Cumhuriyet tarihi boyunca vatandaşlardan Meclis'e gelen şikâyetleri dijital ortama aktarmak isteyen TBMM Dilekçe Komisyonu, 12 Eylül darbesi öncesine ait hiç bir dilekçeye ulaşamadı. 12 Eylül sonrasına ait dilekçelerle ilgili de sağlıklı bir arşiv çalışması yok.


TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı AKP’li Yahya Akman’ın verdiği bilgiye göre komisyon TBMM’nin kurulduğu 1920 yılından bu yana vatandaşların Meclis’e yaptıkları tüm başvuruları dijital ortama aktarmak istedi. Yapılan başvurular ve bunlara verilen cevapların envanteri çıkarılacaktı. Ancak çalışma sırasında 1980 öncesindeki başvuru metinlerinin ‘hiçbiri’ne ulaşamadı: “Önce ‘var da biz mi ulaşamıyoruz kuytu bir yerde mi’ dedik. Soruşturduk, o dönemin ilgilerine ulaştık, hepsi 12 Eylül döneminde bütün başvuruların imha edildiğini anlattılar. Görgü şahidi olanlar o dönem buranın başına bir subay olduğunu söylediler. Bir evrak bürosu gibi muamele görmüş.”
Akman, Türkiye’nin Cumhuriyet tarihi boyunca yaşadığı olaylar ve içinde bulunduğu durumları öğrenmek için en objektif belgelerin, vatandaşların TBMM’ye gönderdiği dilekçeler olduğunu hatırlattı: “Türkiye’nin Cumhuriyet tarihinden itibaren fotoğrafını çekmek isterseniz burası önemli bir yer. Çünkü Yasama Meclisi’nde olay böyle değil. Yasama Meclisi’nde gündemi milletvekili belirliyor. Ama komisyonun gündemini vatandaş belirliyor. Vatandaşın içinde bulunduğu durum neyse onu yansıtıyor. Adamın ne derdi var, onu görmek isterdik. Ama ulaşamadık.”
Dilekçelerin hangi gerekçeyle imha edildiğini bilmediğini vurgulayan Akman, “Sırf fazlalık diye, yer kaplıyor diye de imha edilmiş olabilir, ama kendi sadece kendi dönemini değil de öncesini de yok etmiş. Dilekçelerle ilgili sadece kayıt ve konu başlığı var. Konu başlıklarından da o dönemde nelerden şikâyet edildiğini az bir şey öğreniyorsun, ama içerik yok” dedi.
Akman, 12 Eylül sonrasına ait dilekçelerin saklanıp saklanmadığına ilişkin soruya ise, “Doğrusu son 20 yıl var, ondan öncesi pek yok. Ama 12 Eylül öncesi hiç yok. Askeri dönemle ilgili bir kayıt da yok” yanıtını verdi.
Akman, konu başlıklarının yer aldığı karar defterlerine baktıklarında Dersim olaylarıyla ilgili vatandaşlardan çok sayıda dilekçe geldiğini gördüklerini söyledi. O dönem gelen dilekçelerin konu başlıklarının ağırlıkla ‘göç ettirilme’ olduğunu vurguladı. (Radikal)

0 yorum: