7 Temmuz 2009 Salı

Tanık acıyı anlattı, sanıklar güldü

Hrant Dink cinayeti davasının ikinci yılında bir tanık olay anını anlatırken duruşma salonundaki Dink ailesinin acıları tazeleniyor, sanık sandalyesinde oturanlar ise gülüyordu



SERKAN OCAK


İSTANBUL - AGOS gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili davanın dünkü duruşmasında 2.5 yıl öncesinin acısı, tanıklıklarla yeniden yaşandı. 19 Ocak 2007 günü Dink’in öldürülmesine tanık olan Mesme Havva, cinayet anını anlatırken duruşma salonunda hüzünlü bir sessizlik vardı. Dink’in eşi Rakel Dink , kızı Delal Dink ve kardeşi Orhan Dink başları öne eğik kurşunların sıkıldığı anı bir tanığın ağzından duruşma salonunda dinledi. Sanıklar ise daha önceki duruşmalarda olduğu gibi gülüyordu. Ogün Samast ve Yasin Hayal’in avukatlara küfür ettiği öne sürüldü. Tanık Mesme Havva polis ve savcılıktaki ifadelerinde söylediklerini mahkemede de tekrarladı ve ‘Ogün Samast’ın olay yerinde yalnız olmadığını’ anlattı:
Dink’in 19 Ocak 2007’de gazetesinin öldürülmesiyle ilgili davanın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dünkü 10. duruşması kalabalıktı. ‘Hrant’ın Arkadaşları’ adliye yakınlarındaki Barbaros Meydanı’nda eylem yaparken Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, kızı Delal Dink ve kardeşi Orhan Dink kalabalığa katıldı.
Duruşmada ise tanıklar dinlendi. Tanıklardan Mesme Havva, olay yerine yakın bir markette çalıştığını, olay günü akşam üstü bir arkadaşıyla beraber bankaya gittiklerini ve silah sesi duyduğunu anlattı. Mesme Havva konuşurken duruşma salonunda hüzünlü bir sessizlik vardı. Rakel Dink, Delal Dink ve Orhan Dink, o anı başları önde, acıları artarak dinliyordu.
Mesme Havva şöyle konuştu: “Dink’i müşterimiz olduğu için tanıyordum. Dink kurşun sesi geldikten sonra ‘Eyvah, beni vurdular’ diye seslendi. İkinci defa beynine sıktılar, sağına doğru yattı, ‘Niye vurdun oğlum’ dedim vurana, onun üçüncü kurşunu boşa gitti beklerken. Öldüğünden emin olmak için mi bekledi bilmiyorum ama o aradan öyle kaçtı. Vurulduktan sonra hastaneye götürülmesi için Dink’i kaldırmaya çalıştım. Ama bana ‘Kaldırma, savcı gelecek’ dediler.”
Mahkeme başkanının “Vuran şahsın yanında kimse var mıydı” sorusunu yanıtlayan Mesme Havva birinin kenarda durduğunu gördüğünü, bu kişilerin peş peşe koştuklarını söyledi. Ogün Samast’a bakarak, “Suçlu bu herhalde. Tam hatırlayamıyorum, kış olduğu için çok sargılıydı yüzü” diyen Havva, ‘Samast ve Hayal’in bu sırada gülmesi üzerine kızarak, “Ne gülüyorsunuz lan” diye bağırdı. Hâkim de sanıkları “Terbiyesizlik yapmayın. Gülüp durmayın” diye uyardı.
Dink’i vuran kişinin ‘Geber Ermeni, geber’ dediğini aktaran Havva “‘Adam vuruldu’ diye bağırdım. Arkadaşım uyarınca sustum. İkisi kaçarken vuran şahıs, sokakta elinde duran beyaz paketi bir ağacın altına attı. Sonra da telefonla konuştu. Kenarda duran kişi Dink’in vurulmasından sonra tetiği çekene ‘hadi gidelim’ şeklinde işaret etti” diye konuştu. Avukat Arzu Becerik’in, “İşaret eden şahıs sanıkların içinde mi?” diye sorduğu Havva, Yasin Hayal’i kastederek, “Şu olabilir. Pek göremedim ama benziyor” dedi.
Bu ifade üzerine Hayal, olay günü Trabzon’da olduğunu söylerken, Samast’sa Dink’i vurduktan sonra lahmacuncudan çıkan bir kişinin elinde bir poşetle kendisiyle birlikte koştuğunu ifade etti. Samast, Havva’yı hatırlamadığını söyledi.

Avukatlara küfür ettiler
Sanıkların tavırları duruşma boyunca avukatların tepkisini çekti. Duruşmada Ogün Samast kollarını sanık sandalyesinin arkasına atarak oturuyordu. Dink avukatları konuşurken de elindeki pet şişiyle oynayarak sesler çıkardı. Avukat Kezban Hatemi, duruşma salonunda giriş çıkışlarda Samast ve Yasin Hayal’in kendilerine ağır küfür ettiğini söylerken, Bahri Bayram Belen de mahkemenin suç duyurusunda bulunmasını istedi. Bir başka avukat da mahkeme başkanı Erkan Canak’ın sanıkları uyarırken ‘Gözünün yağını yiyeyim’, ‘Koçum’ gibi kelimeler kullandığını, bunun sanıkları cesaretlendireceğini söyledi. Mahkeme hakaretlerle ilgili suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.
Havva ifadesinden sonra adliyedeki karakolda bekletildi. Yanına giden Rakel Dink, Mesme Havva’yı yanaklarından öptü ve gördüklerini anlattığı için teşekkür etti.

Yasin’i jandarmada gördüm
Malatya E Tipi Cezaevi’nden duruşma için getirilen başka suçtan tutuklu Veysel Şahin, şunları anlattı: “2003 - 2004 - 2005 yıllarında Trabzon İl Jandarma’da misafir olarak onların isteğiyle gittim. Hem Çeçenistan’da bulunduğum hem de Arapça iyi bildiğim için istihbarat amaçlı oradaydım. Trabzon İl Jandarma’da görevli albay Şinasi dönemiydi. Şube Başkanı Feridun Yüzbaşı’nın yanındayken Yasin arkadaşı orada gördüm. Sorduğumda, Feridun Yüzbaşı, ‘Sağlam, temiz bir çocuk’ dedi. Gazetelerde Yasin Hayalin fotoğrafını görünce olayı pekiştirdim.”

Duruşmadaki siviller
Avukat Kezban Hatemi, sanık avukatlarının oturduğu sırada sivil giyimli üç kişi olduğunu belirterek, bu kişilerin Erhan Tuncel’in üzerinde baskı kurduğunu ve ifade vermesinin engellendiğini söyledi. Bu sözler üzerine salonu terk eden bu kişilerin polis olduğu öne sürüldü.
Bir sonraki duruşmada ilk kez bir gizli tanık dinlenecek. Cinayet silahi bir sonraki duruşmaya getirilecek.