7 Şubat 2009 Cumartesi

Altı aylık kârları 1 milyon dolar

İsrail'in Gazze operasyonu sonrası Filistinliler hayatlarını yeniden kurmaya çalışıyor. Ancak bu gruba tüm Filistinliler dahil değil. Refah'ta yaşayan Muhammed ve ailesi özellikle İsrail ablukası ve sınırların kapalı olmasından mutlu. Onlar Gazze'yi Mısır'a bağlayan tünellerin büyüklerinden birinin sahibi


Financial Times muhabiri Anna Fifield, geçen yıla kadar sayıları 10’u bulan, son dönemde sayıları bir anda 150'ye çıkan tünellerle ilgili haberinde "Gelişmiş ve kârlı bir şebeke her iki tarafın da yetkililerinin gözü önünde işliyor" diyor. İsrail ablukasından büyük kâr sağlayan Muhammed ve ailesi "Sınırlar açılırsa üzüleceğiz" diyor. Muhammed, "En iyi dönem, geçen yılki altı aylık ateşkesti.
O dönemde 1 milyon dolar kar elde ettik ve sekiz ortağımızla paylaştık" diyor. Yedi yıl önce sigara kaçırmak için kazmaya başladıkları tünelleri şimdi 27 metre derinlikte ve 190 metre uzunluğunda. Tünelden peynir ve çocuk bezinden, bilgisayar, buzdolabı hatta otomobile dek her şeyi, tekerlekli plastik arabalar ve mekanik makara sistemiyle taşıyorlar. Kârı Mısır'daki ortaklarıyla yarı yarıya paylaştıklarını ve Mısırlı yetkililerin de kaçakçılıklarına göz yummaları için geçen hafta kendilerinden aylık 360 dolar istediklerini anlatan Muhammed "İstediğiniz malı kaçırabilirsiniz sadece sizi görmemize izin vermeyin" dediklerini söylüyor. Muhammed, Hamas'ın tünelleri silah kaçakçılığı için kullanıp kullanmadığı sorulunca örgütün çok derinde, içinde arabaların hareket edeceği büyüklükte kendi tünelleri olduğunu belirtiyor.

Tarife sabit: İnek 200 dolar
Muhammed ücret tarifelerinin sabit olduğunu söylüyor: "40 kiloluk mal geçişi 200 dolar, bir koyun 100 dolar, inek 200 dolar. İki müşteri ise tamamen parçalanan iki BMW’nin geçirilmesi için yedi biner dolar ödedi. Tüneller, işsiz gençler için de istihdam kaynağı. Kazılan her metre için onlara 100 dolar ödeniyor."
Tünellerin artması fiyatlara da yansımış. Bazı tünel sahipleri 40 kiloluk mallar için 100 ya da 150 dolar istiyor.

0 yorum: